SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
United Fighters
Trelleborgs största kampsportscenter

Tyngdlyftning/Strongman
Andreas Larsson

Tyngdlyftning är en olympisk gren och var med på det olympiska programmet när de moderna spelen startade 1896 i Aten. Med undantag av OS 1908 i London och 1912 i Stockholm har sporten varit med vid samtliga OS. Genom tiderna har det skett en utveckling från att lyfta en bestämd vikt så många gånger som möjligt, till stigande vikter. I de tidigaste åren lyftes hela 5 moment, där bland annat enarmslyft fanns med. Efter OS 1972 i München har den olympiska tyngdlyftningen uteslutande bestått av ryck och stöt. Från första början hade man inga viktklasser, de infördes först vid OS 1920 i Antwerpen, det har genom åren skett flera förändringar av dessa.

 

Man tävlar i disciplinerna ryck och stöt, i nämnd ordning och med maximalt 3 lyft i varje disciplin.

  • Ryck - stången lyfts med bägge armar i ett moment från golvet till sträckta armar.
  • Stöt - är ett tvåmomentslyft, först lyfts stången med bägge armar från golvet till axlarna/bröstet, därefter knuffas eller stöts stången upp på sträckta armar. Stången skall hållas på sträckta armar och under kontroll innan lyftaren får signal från domarna att släppa ner stången.

Den stora skillnaden ligger alltså i att lyftaren i stöt "mellanlandar" med skivstången på axlarna, reser sig upp och sedan stöter upp stången på raka armar, medan han/hon i ryck drar upp skivstången direkt till raka armar och därefter reser sig.

 

Vikten väljs fritt av lyftaren, minsta tillåtna viktökning av skivstången mellan försöken är 1 kg. Det finns inga gränser för hur mycket man får öka. Totalt har lyftaren 3 försök i varje delgren, ryck och stöt, detta oavsett om lyftet klaras eller inte.

 

Skivstången för damer väger 15kg och för herrar 20kg. Stången kan belastas med skivor som väger, 0,5 kg, 1 kg, 1,5 kg, 2 kg, 2,5 kg, 5 kg, 10 kg, 15 kg, 20 kg och 25 kg samt lås på 2,5 kg som förhindrar att skivorna glider. Belastningen skall vara symmetrisk och alltid med de tyngsta skivorna närmast stångens mitt.

 

Strongman eller kraftkarl är en disciplin inom kraftsport som fokuserar på funktionell styrka. Styrkeövningarna fokuserar på att skjuta, dra, pressa, lyfta och bära tunga föremål. Vanliga övningar inkluderar att lyfta upp och pressa hantlar och andra objekt över huvudet, att bära ok eller olika tunga saker i händerna och däckvältning. Sporten spårar sina historiska rötter till 1800-talets starka män som uppträde bland annat på cirkus

 

 

Instruktörsled träning Onsdagar 18:00-20:00

Instruktör : Andreas Larsson

 

Välkomna att träna med oss

Terminsstart Styrketräning/Tyngdlyftning/Strongman 12/1 18:00
2022-01-07 14:56
Andreas Larsson

Välkommen till en ny termin av Styrketräning / Tyngdlyftning och Strongman

 

Kom i form eller varför inte kombinera Kampsport med Styrketräning

 

Den Meriterade Strongman Instruktören Andreas Larsson har även en bakgrund inom kampsport

 

Onsdagar 18:00-20:00

 

Mycket Välkommen att träna med oss.

 

 

Kommande aktiviteter
Inga aktiviteter inbokade
Nyheter från föreningen