SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
United Fighters
Trelleborgs största kampsportscenter
JuJutsu

JuJutsu- Ett antikt vapen i ett modernt samhälle
JuJutsu i Trelleborg:50 år 2022

JuJutsu betyder ordagrant: Mjuk Teknik, men har innebörden: Konsten att attackera eller försvara sig mot en större och starkare motståndare med minsta möjliga kraft.  

 

JuJutsu tränades bla hos Shogunatets Kobusho ( Studie institut i strid) i det feodala Japan. 

De skolor som är från denna tid kallas idag för Kobudo ( Studium av stridens princip ).

Under Meijiperioden (1868-1912) öppnades skolorna för allmänheten och JuJutsu började spridas över hela världen.   

 

Den JuJutsu vi har hos oss, räknas inte som kampsport utan är en stridskonst där tekniker blandas från den äldre JuJutsu (Kobudo) med de mer moderna varianterna, som tränas under idrottsliga former. I täningen ingår även inslag med vapen, bla Bo och Hanbo (trästavar i olika längder).      

 

Vi lägger stor vikt på att det skall vara ROLIGT att träna JuJutsu.

 

Alla skall kunna träna JuJutsu och utgår därför i form av olika nivåer. Detta markeras med bälten av olika färger, där vitt är lägst och svart är högst på skalan. Man tränar i sin egen takt och förutsättningar.

 

Vi hälsar er välkomna att träna JuJutsu med oss!

 

Terminsstart 15/1

 

Träningstider:
 
Söndagar:

           

Från 13 år ( åk 7) 10:30-12:00

 

För mer info och frågor:

jujutsu@unitedfighters.se

 

 

 

 

2022-11-21 09:22
Sittande : Yuneeb Niazi gradared till 1 Dan Svart Bälte

Under vårt 50 års sektions Jubileum blev Yuneeb Niazi graderad till 1 Dan , Svart bälte i JuJutsu

Många Gratulationer , mycker väl värd efter många års tränining.

Sektionens Grundare Hedersgraderad till 6 Dan JuJutsu
2022-11-15 15:15
Johnny Sjöström, Kaiso Rokudan JuJutsu

Under vårt 50 Års sektions Jubileum uppmärksammades vår grundare Johnny Sjöström som har
60 år på mattan, instruerat 1000-tals elever under 50 år som instruktör och burit sitt svarta bälte i mer än 40 år. Han sätter sina elever alltid först, instruerar med stor detaljrikedom om hur att få teknikerna att fungera och ger en mycket givande träning. Tillsammans med Istvan Palotai och
Ulf Hallberg har han lagt en stabil teknisk grund för vår träning hos oss. En anekdot som finns hos oss är : " det där skulle aldrig Johnny ha godkänt " när något tveksamt har utförts.
Det minsta vi kunde göra för att uppskatta vår tacksamhet, behållit vår inspiration och en förebild,
att ge honom en utmärkelse av en Hedersgradering: Kaiso Rokudan JuJutsu ( Grundare 6 Dan).
Detta är honom en mycket väl förtjänt hedersgrad.

JuJutsu Trelleborg 50 år 2022
2022-01-18 15:00
Torii ( kunskapens port ) framför den japanska röda solen

1972 startade Johnny Sjöström :Trelleborgs Budoklubb. Den JuJutsu som lärdes ut då var en gammal japansk skola som heter Tenjin Shinyo Ryu. Den hade kommit hit via USA och Danmark för att sedan landa under Kronprinsen i Malmö, där Johnny började sin träning. I Trelleborg höll träningen till på Hemgården, nuvarande Liljeskolan F-3. De gymnastikmattor som användes, satte man fast med varandra med läderremmar. På den tiden skulle klubbmärket vara fäst på bältet.  

 

1975 ansökte klubben att gå med Svenska Jiujitsuförbundet, SJF. Enligt SJF:s stadgar måste alla tillhörande klubbar ha Jiujitsu i klubbnamnet, som då blev Trelleborgs Jiujitsuklubb.

Klubben ansökte också att gå med ett RF-anslutet förbund: Svenska Gymnastikförbundet, vilket också resulterade i att klubben blev en Idrottsförening enligt RF-stadgar. Grundarna till föreningen är Johnny Sjöström, Istvan Palotai och Ulf Hallberg. Klubben flyttade sin träningsverksamhet till Söderslättshallens brottningslokal. Istvan sydde upp ett överdrag av lakan som täckte brottarmattan som var 10 x 10 meter så att vi kunde träna barfota. Detta blev begreppet " den vita mattan".

Den JuJutsu som då lärdes ut var JiuJitsu enligt Svenska JiuJitsuförbundet, som senare bytte namn till Durewall Systemet, skapad av Kurt Durewall ,numera Durewall Metoden.  "Humant Självförsvar" var ett ledord för det som tränades.

 

1980 flyttade klubben till en egen lokal under Valen. Framför allt var det Johnny och Istvan som gjorde mycket renovering för att färdigställa Dojon. Vi fick även riktiga Judomattor att träna på som blev ett stort lyft. Flera träningstider gjorde så att flera grupper kunde träna. Under denna tid blev också JuJutsu en sektion då Judo tillkom, som fanns inom SJF också. Johnny erhöll 1 Dan samma år och Istvan 1 Dan 1982. Istvan startade Mini-gruppen som var avsedd till de minsta barnen och blev mycket uppmärksammat i SJF. Pga motstridigheter inom SJF beslöt klubben att bli oberoende och började sammarbeta med olika närliggande klubbar och förbund. Istvan blev graderad till 3 Dan av Jiu Jitsu International , som då leddes av Soke Jan-Erik Karlsson och  Prof. Richard Morris. Istvan utarbetade även ut ett underlag för klubbens graderingar som kallades "Trelleborgs Modellen" som senare fick namnet Kashi Jyou Jiujitsu Istvan blev graderad till 4 Dan av klubbens styrelse och sektionen 2006.      

 

1999 bytade klubben namn till Trelleborgs Budokai och ändrade till RF-tilhörande förbundet: Budo och Kampsportsförbundet. Klubben flyttade till Kampsportens Hus , som strax efter fick namnet Föreningarnas Hus där vi fick större plats och kunde utvecklas. JuJutsu-sektionen hade  börjat att samarbeta med Budoförbundets Ju-Jutsu, som sedan blev Svenska Ju-Jutsu Kai ,skapad av Hans Greger , anslöt sig sektionen 2007 stilformen Ju-Jutsu Kai. "Lalle" Nilsson hjälpte sektionen igång med träningen . Sektionen leddes i många år av Benny Wäss  , 2 Dan Kashi Jyou och 2 Dan Ju-Jutsu Kai,  och senare av Anders Nilsson, 1 Dan Ju-Jutsu Kai. 

 

2017 flyttade klubben till sin nuvarande adress och bytte namn till United Fighters IF

2018 övergick sektionen till stilformen Ju-Jutsu Ryu som leddes av André Angantyr , 1 Dan

2020 övertogs sektionen av Jonas Holmer , 5 Dan och Jan Cervin , 3 Dan som båda har varit verksamma sedan 70-talet med olika japanska och europeiska JuJutsuvarianter.

Sektionen har idag en blandad träning från traditionell JuJutsu som heter Jyodo Yoshin Ryu, att behärska pilträdshjärtats metod, som baseras på en ursprunglig japansk skola där även olika vapen inkluderas , samt från den enorma teknikbank som har skapats genom åren. 

En som vi inte absolut får glömma är: Patrick van Hengel , 3 Dan , Budo och Kampsportsförbundet,  fd träningskamrat till Johnny , har varit till en stor hjälp för sektionen  både administrativt och med träningsinnehåll.  

 

2022  startar sektionen Självförsvar. "Lär dig självförsvar" stod det på våra annonser för 50 år sen och vi kommer nu att ha självförsvar i focus igen. Vi är starkt knutna till de gamla färgerna rött/vitt och den symbol som fanns på våra bälten och dogis , därför har vi skapat ett sektionsmärke som återspeglar 50 år av JuJutsu.

 

           

 

 

JuJutsu Söndagar 10:30-12:00
2022-01-05 13:03

Välkommen till en ny termin i JuJutsu

 

Vi tränar Söndagar 10:30-12:00 

 

Vi tränar försvar mot olika attacker, blandat mellan traditionell japanska tekniker och moderna självförsvarstekniker. Vi använder oss också av traditionella vapen som hanbo (kort stav).

Vi tränar i trygga ,säkra och strukturerade former.

 

Löpande intagning av Nybörjare    

 

Välkomna att träna JuJutsu med oss.

 

Hälsningar

Janne och Jonas

 

 

Svartbältesgradering 26/9
2021-09-27 15:59
Från Vänster : Jonas Holmer , Jan Cervin och Anton Lindbro

Efter 12 års tränining fick vi glädjen att gradera Anton till 1 Dan Svart bälte

 

Stort Grattis !!  

 

 

Kommande aktiviteter
Träning, Dojo, 26/03 10:30
Träning, Dojo, 02/04 10:30
Träning, Dojo, 09/04 10:30
Träning, Dojo, 16/04 10:30
Träning, Dojo, 23/04 10:30
Träning, Dojo, 30/04 10:30
Nyheter från föreningen