SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
United Fighters
Trelleborgs största kampsportscenter
JuJutsu

Sektionen JuJutsu fyller 50 år 2022
2022-01-18 15:00
Torii ( kunskapens port ) framför den japanska röda solen

1972 startade Johnny Sjöström :Trelleborgs Budoklubb. Den JuJutsu som lärdes ut då var en gammal japansk skola som heter Tenjin Shinyo Ryu. Den hade kommit hit via USA och Danmark för att sedan landa under Kronprinsen i Malmö, där Johnny började sin träning. I Trelleborg höll träningen till på Hemgården, nuvarande Liljeskolan F-3. De gymnastikmattor som användes, satte man fast med varandra med läderremmar. På den tiden skulle klubbmärket var fäst på bältet.  

 

1975 ansökte klubben att gå med Svenska Jiujitsuförbundet, SJF. Enligt SJF:s stadgar måste alla tillhörande klubbar ha Jiujitsu i klubbnamnet, som då blev Trelleborgs Jiujitsuklubb.

Klubben ansökte också att gå med ett RF-anslutet förbund: Svenska Gymnastikförbundet, vilket också resulterade i att klubben blev en Idrottsförening enligt RF-stadgar. Grundarna till föreningen är Johnny Sjöström, Istvan Palotai och Ulf Hallberg. Klubben flyttade sin träningsverksamhet till Söderslättshallens brottningslokal. Istvan sydde upp ett överdrag av lakan som täckte brottarmattan som var 10 x 10 meter så att vi kunde träna barfota. Detta blev begreppet " den vita mattan".

Den JuJutsu som då lärdes ut var JiuJitsu enligt Svenska JiuJitsuförbundet, som senare bytte namn till Durewall Systemet, skapad av Kurt Durewall ,numera Durewall Metoden.  "Humant Självförsvar" var ett ledord för det som tränades.

 

1980 flyttade klubben till en egen lokal under Valen. Framför allt var det Johnny och Istvan som gjorde mycket renovering för att färdigställa Dojon. Vi fick även riktiga Judomattor att träna på som blev ett stort lyft .Flera träningstider gjorde så att flera grupper kunde träna. Under denna tid blev också JuJutsu en sektion då Judo tillkom, som fanns inom SJF också. Johnny erhöll 1 Dan samma år och Istvan 1 Dan 1982. Istvan startade Mini-gruppen som var avsedd till de minsta barnen och blev mycket uppmärksammat i SJF. Pga motstridigheter inom SJF beslöt klubben att bli oberoende och började sammarbeta med olika närliggande klubbar och förbund. Istvan blev graderad till 3 Dan av Jiu Jitsu International , som då leddes av Soke Jan-Erik Karlsson och  Prof. Richard Morris. Istvan utarbetade även ett underlag för klubbens graderingar som kallades "Trelleborgs Modellen". Istvan blev graderad till 5 Dan av klubbens styrelse och sektionen 1998.      

 

1999 bytade klubben namn till Trelleborgs Budokai och ändrade till RF-tilhörande förbundet: Budo och Kampsportsförbundet. Klubben flyttade till Kampsportens Hus , som strax efter fick namnet Föreningarnas Hus där vi fick större plats och kunde utvecklas. JuJutsu-sektionen hade  börjat att samarbeta med Budoförbundets Ju-Jutsu, som sedan blev Svenska Ju-Jutsu Kai ,skapad av Hans Greger , anslöt sig sektionen och började lära ut stilformen Ju-Jutsu Kai. "Lalle" Nilsson hjälpte sektionen igång med träningen med Ju-Jutsu Kai. Sektionen leddes av Benny Wäss i många år och senare av Anders Nilsson.  

 

2017 flyttade klubben till sin nuvarande adress och bytte namn till United Fighters IF

Sektionen har idag en blandad träning av traditionell JuJutsu och av den moderna, som vi kallar Jyodo Yoshin Ryu, att behärska pilträdets metod. Den baseras på en ursprunglig japansk skola : Hontai Yoshin Ryu och från den enorma teknikbank som har skapats genom åren.  Sektionen och träningen leds av Jonas Holmer och Jan Cervin, som båda har varit verksamma i decennier men i den senaste tiden mest inom klubbens Kobudo-sektion. En som vi inte absolut får glömma är: Patrick van Hengel , Budo och Kampsportsförbundet, har varit till en stor hjälp för sektionen i många år, både administrativt och med träningsinnehåll.  

 

2022  startar sektionen Självförsvar. "Lär dig självförsvar" stod det på våra annonser för 50 år sen och vi kommer nu att ha självförsvar i focus igen. Vi är starkt knutna till de gamla färgerna rött/vitt och den symbol som fanns på våra bälten och dogis , därför har vi skapat ett sektionsmärke som återspeglar 50 år av JuJutsu.

 

Vi kommer att meddela ett firande längre fram

  

Sammanställt av Jonas Holmer / medlems nr.44 Trelleborgs Budoklubb