Vi använder Cookies för att ge dig en så bra upplevelse som möjligt.
United Fighters
Trelleborgs största kampsportscenter
Kickboxning

Sparring Good to Know

För Seriouse Fighters så kör vi någon form av sparring på varje pass. För New Fighters så har man möjlighet att vara med på sparring på Lördag Morning Rumble då alla är välkomna att kör sparring. 


Man utgår alltid från lätt sparring men vill någon sparras lite hårdare så är också det helt okej men det är viktigt att båda två som sparras är med på det. Man kommer också överens om vilka tekniker man vill hålla sig till, t ex om man vill köra med knä, clinch etc. 


Skulle nu någon (mot förmodan) sparras för hårt så är det inte svårare än att man säger till den man sparras med att han/hon sparras lite lättare. 


Vill man vila någon rond är det helt okej och det viktigaste av allt är att det är rolig sparring dvs. det skall vara kontrollerat, vilket betyder att man kan komma och sparras även som ny. 


Vi utgår alltid från att alla deltar för att bli bättre i sparring, oavsett kunskap och erfarenhet. Man får inte glömma att alla har varit nya på sparringen någon gång. 


Det är viktigt att vi alltid börjar och lämnar ronden med respekt för varandra. 

Att hälsa inför och tacka för ronden är så vi visar respekt.

Utrustning

Varje utövaren har ansvar för att ta med rätt utrustning till sparring och vi kommer inte att tillåta någon att delta på passet om kriterierna inte uppfylls. 


Utrustningen ska vara hel och ren. Detta är för att inte skada sina kompisar.


Obligatorisk utrustning är tandskydd, handskar för sparring (se nedan guide), suspensoar och benskydd.

Vi rekommenderar även hjälm och fotskydd.


Guide Boxhandskar

Boxningshandskar finns i olika storlekar från 2 oz till 18 oz, där oz eller ounce egentligen är ett viktmått som anger hur tung handsken är eller snarare hur mycket stoppning den har. Passformen för handen varierar också beroende på modell och tillverkare.


2 oz är för de allra yngsta 2-4 år.

 

4 oz för 4-6 år.

 

6 oz kan man generellt säga är för unga utövare, 7-10 år.


8 oz handskar används för äldre barn 11-13 år.

 

10 oz används oftast till säck och mitts träning och i de flesta regelverk med boxhandskar så är detta den officiella vikten.

 

12 oz används också för säck/mitts och lättare sparring, passar utmärkt för de lättare utövarna 55-70kg.

 

14 oz används för sparring och passar de flesta men bästa för utövare mellan 70-80kg. Detta är den minsta handske man får ha för sparring på United Fighters. 

 

16 oz används för tyngre sparring. Slår du hårt eller väger över 80kg så bör du använda dessa handskar när du kör fri sparring. Själva handsken är större och har oftast mer stoppning.

 

18 oz används för de ritkiga tungviktarna och för de som är extra försiktiga med skador och/eller vill ha lite extra fystränig.


Många väljer att använda boxningslindor eller innerhandske för att undvika handskador vilket även är en rekommendation från vår sida.

 

Tränar man 3-4 dagar i veckan är ett tips att ha 2 par handskar t ex säckhandskar och sparringhandskar